ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣΕΠΕΑΕΚ

Εκδηλώσεις

Θεατρική παράσταση και συζήτηση:

Ματωμένο Φεγγάρι - Θέατρο της Διασποράς και Διαπολιτισμικότητα

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008, 18:00
Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής

Η πιο ασυγχώρητη απώλεια είναι να αφήσουμε να χαθεί η δική μας ιστορία, η ιστορία των μεταναστών.
Τes Lyssiotis

Η Σκηνή Έρευνας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. παρουσιάζει το Ματωμένο Φεγγάρι της Τες Λυσιώτη στην Παλιά Ηλεκτρική.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το συνδετικό κρίκο για την πολιτιστική σύμπραξη ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ΚΟΔΒ, ΚΕΜΘ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών για Θέματα Φύλου και Ισότητας και των παιδαγωγικών τμημάτων και της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Μαγνησίας (Ε.ΚΑ.ΔΕ.ΜΑ.).

Η παράσταση της 10ης Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και είναι εξαιρετικά αφιερωμένη στους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα Θέατρο της Διασποράς και Διαπολιτισμικότητα.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι:
Ιωάννα Λαλιώτου (Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Ελένη Μπιντάκα (Σχολική Σύμβουλος Ν.Ηλείας, πρώην Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας Ν.Μαγνησίας)
Αναστασία-Μαρίνα Τσουτσουλοπούλου (Δρ.Λογοτεχνίας, Διδάσκουσα του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Μάγια Μποντζώρλου (θεατρική συγγραφέας)
Ελένη Τσεφαλά (υποψήφια διδάκτωρ θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διδάσκουσα του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Άννα Βιδάλη (Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος ΠΤΠΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Η υπόθεση

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό νησί στη δεκαετία του '80, όπου τέσσερις αδελφές συναντώνται στο πατρικό τους σπίτι, με αφορμή το μνημόσυνο της μητέρας τους, για να μοιράσουν τα πράγματα της.

Οι τέσσερις γυναικείοι χαρακτήρες σε αυτή τη συνάντησή τους αποκαλύπτουν μυστικά που κουβαλούν επί χρόνια, εκφράζουν πικρίες, θυμό, παράπονο...
Η Μαρίνα, η πρωτότοκη κόρη, ο τύπος της γυναίκας του καθήκοντος, παίρνει σάρκα και οστά από την Μαρία Χαϊντούτη.
Η `Αννα που αγαπάει τη ζωή και την ελευθερία ανασαίνει από την Ελένη Τσεφαλά. Όλη της η ζωή μια ατέλειωτη οδύσσεια... αναζητώντας την αγάπη της μάνας της.
Η Κατίνα που βίωσε την ξενιτιά κατ' ανάγκη, κουβαλώντας πάντα στην ψυχή της έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, προσφέρει εκφραστικό πεδίο στην Δήμητρα Κυρατσούδη.
Η Σοφία, η ονειροπόλα η χαϊδεμένη της οικογένειας, αποδίδεται από την Σοφία Ηλιάδη.

Η συγγραφέας

Η Τες Λυσιώτη είναι παιδί μεταναστών ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αυστραλία και τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με ζητήματα που αφορούν την πολυπλοκότητα της πολιτισμικής ταυτότητας. Οι χαρακτήρες των έργων της είναι κυρίως γυναίκες. Συνειδητά επιδιώκει να δώσει φωνή σε γυναίκες μετανάστριες και γενικότερα στους περιθωριοποιημένους.

Το έργο

Το έργο διαπραγματεύεται την ιδέα της διαπολιτισμικότητας, μια προσπάθεια να σεβαστεί κανείς τις ιδιαίτερες αντιλήψεις, προοπτικές και ανάγκες διαφορετικών ανθρώπων όπως εκφράζονται σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια στα οποία ζουν.

Οι διάλογοι είναι ατόφια κομμάτια από την ιστορία των ανθρώπων που την έζησαν και όχι αυτών που την είδαν ή την άκουσαν. Οι ηθοποιοί δεν χάνονται σε ρόλους. Ταξιδεύουν σε εμπειρίες και όχι σε χώρους και χρόνους.

Οι χαρακτήρες προβάλλουν ανάγλυφοι μέσω της απόδοσης του έργου στην ελληνική από την αγγλική, από τέσσερα μέλη της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής την Δέσποινα Δήμου, την Σοφία Ηλιάδη, την Ελένη Τσεφαλά και την Μαρία Τσουρέλη. Στόχος τους ήταν να φροντίσουν να διατηρήσουν τα διαπολιτισμικά στοιχεία, την πολυγλωσσία, την ρυθμολογία και το ύφος του αρχικού κειμένου.

Η γλώσσα είναι η επινόηση (device). H γλώσσα είναι το κλειδί. Η γλώσσα είναι αυτή που μεταφέρει τον πολιτισμό από γενιά σε γενιά. Εάν δεν την χρησιμοποιείς δεν ανακαλύπτεις πολλά στοιχεία του πολιτισμού που μεταφέρει.

Το θεατρικό έργο μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο μεταβίβασης της γλώσσας , του πολιτισμού και της ιστορίας ανθρώπων που αναζητούν να προσδιορίσουν την ταυτότητά τους και να την μεταδώσουν στις επόμενες γενιές πέρα από προκαταλήψεις και στερεότυπα.

>> Κατεβάστε την αφίσα της εκδήλωσης [.pdf, 2089kB]


>> Επιστροφή στο αρχείο των εκδηλώσεων

© 2003-2008: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας